Midede gaz oluşumu, günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız ve hayat kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Mide gazı, bazen yediğimiz ve içtiğimiz ürünlerden dolayı bazen de bir hastalığın semptomu olarak kendini gösterebilir. Karında oluşan ve rahatsız edici bir şişlikle kendini gösteren mide gazı, mide duvar sinir uçlarını uyararak ağrı oluşumuna neden olabilir. Bu ağrı bazen kısa süreli olmakla beraber bazı bireylerde sık tekrar eden ve uzun süreli olarak karşımıza çıkar. Peki mide gazı neden olur? ve mide gazına ne iyi gelir?

Mide Gazı Neden Olur?

Midede gaz oluşu aslında absürt bir durum değildir. Normal zamanlarda da midemizde az miktarda gaz bulunur. Fakat midede oluşan gazın miktarının olması gerekenden fazla ve ağrı yapacak kadar çok olması bazı sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Bu gibi durumda doğal yollara başvurmak ve gerekirse doktora görünmek en iyi çözümdür.

Midede gaz, midede bulunan; mide bakterileri ile bağırsaklar tarafından oluşturulur. Bu az miktarda oluşturulan gaz vücut için yararlıdır. Fakat gereğinden fazla oluşan veya biriken gaz rahatsızlık veren dereceye kadar gelebilir. İşte tam da bu noktada midede oluşan gazın azaltılması için bir şeyler yapmak gerekir.

İzleyin: Mide Gazı Nasıl Geçer?

Mide Gazına Neden Olan Rahatsızlıklar

Mide gazı, birden çok faktöre bağlı olarak oluşabilir. Bu faktörler, bazen bir hastalık bazen de stres gibi duygusal bir neden olabilir. İşte bu faktörler şöyledir;

  • Mide kaynaklı hastalıklar (Gastrit, ülser, mide fıtığı, mide kanseri vb.)
  • Kabızlık
  • Safra kesesi kaynaklı rahatsızlıklar
  • Disepsi
  • Vücutta fazlaca biriken ve atılamayan sıvılar (Ödem)
  • Bazı besinlere olan alerji
  • Birçok farklı olaya bağlı olarak ortaya çıkan stres
  • Çok hızlı ve az çiğneyerek yemek yemek
  • Sağlıksız besinler tüketmek
  • Yüksek karbonhidrat değerlerine sahip besinlerden fazlaca tüketmek
  • Alkol tüketimi
  • Sigara tüketimi

Yukarıda sayılan faktörlerin hepsi ve burada olmayan birçok farklı faktör mide gazına sebep olabilir. Buradan da anlaşılacağı üzere; mide gazı, herhangi hastalığa spesifik bir semptom değildir. Birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir.

Mide Gazı ve Hava

Mide gazına neden olan ve aslında çok basit bir çözümü olan etken havadır. Burada bahsedilen hava, yemek yerken yutulan havadır. Hızlı bir şekilde ve az çiğnenerek yenilen yemeklerle birlikte çok miktarda hava da mideye iner. Bu da midede gaz birikmesine yol açarak sancı yapabilir.

Yemeklerin yavaş yavaş ve çok çiğnenerek yenilmesi, hem sindirim kolaylığı sağlayacaktır hem de yutulan hava miktarını en aza indirgeyecektir. Bu şekilde gaz sorunundan kaçınılmış olunur.

İLGİLİ MAKALE  Sirkeli su ile yıkanmak (Kaynak: soru.com.tr)

Mide Gazı ve Hareket

Hareketsiz bir yaşam, vücudumuzun tüm sistemleri için tehlike arz eder. Sindirim sistemi de bu sistemlerin başında yer alır. Hareketsiz bir insanın midesindeki gaz birikimi, düzenli egzersiz yapan bir bireyin midesindeki gaz miktarından çok daha fazladır. Yani kısacası; düzenli egzersiz yapmak (Özellikle mide kaslarını harekete geçiren hareketler yapmak) sindirim sisteminin aktivitesini artırarak midede oluşan gaz miktarını azaltır.

Mide Gazı ve Su

Sürekli her şeye tavsiye edildiğini bildiğimiz su, mide gazına da iyi gelir. Mide gazı problemi yaşayan veya yaşamayan herkes bol bol ve düzenli olarak su içmeli ve böylece tüm sistemlerinin düzenli çalışmasına destek olmalıdır.

Mide Gazı ve Ağır Yemekler

Birçok hastalıkta olduğu gibi mide gazı rahatsızlığında da ağır yemeklerden uzak durulmalıdır. Yenilen; acı, tuzlu, yağlı, bol baharatlı yemekler mideye ciddi zararlar verebilir. Bu yemeklerin midede sindirilmesi daha zor olduğu için mideyi daha çok yorarlar.

Bu yorulma aynı zamanda mide gazı oluşumunu da beraberinde getirir. Ayrıca unutulmamalıdır ki; ağır yemekler, birçok hastalığı tetikleyebilir. Bundan dolayı daha hafif olarak nitelendirilen besinlerle beslenilmesi önemlidir.

Mide Gazı ve İşlenmiş Gıdalar

Ağır yemeklerle aynı etkiyi gösteren işlenmiş gıdalar, mide için pek de dost canlısı değildirler. Doğal besinlere kıyasla midede sindirilmesi çok daha uzun süren bu besinler, aynı zamanda mide gazı sorununa da davetiye çıkarırlar. Mide gazı rahatsızlığı olan veya olmayan kişilerin, işlenmiş gıdaları çok az hatta hiç tüketmemeleri tavsiye edilir.

Mide Gazı ve Nane Çayı

Nane, mide dostu bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. Nanenin kendisinin direkt olarak tüketilmesi bile mideye iyi gelir. Mide gazı sorunu için ise nane çayının tüketilmesi daha iyidir. Nane çayı, gaz sancısına iyi gelmekle kalmayıp mide gurultu sorunun da ortadan kalkmasını sağlar. Ayrıca nanenin içerisinde bulunan mentol, sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olur.

Mide Gazı ve Zencefil

Zencefil, sindirim kaynaklı pek çok hastalık için kullanılır. Sindirim işlevlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Birçok farklı tüketim çeşidi bulunan (Zencefil çayı, zencefil tozu, kök zencefil, zencefille hazırlanan su) zencefil, mide gazının giderilmesi için birebirdir. Ayrıca zencefil tüketimi; mide bulantısına, mide nezlesine ve hazımsızlık sorununa iyi gelir.

Seyredin: Mide ve Bağırsak Gazına Karşı Kür

Mide Gazı ve Papatya Çayı

Papatya çayı, mide gazına iyi gelen bir çaydır. Doğal yollarla üretilen çayın daha sağlıklı olduğu ve mide gazı sorununun çözümü için daha etkili olduğu unutulmamalı ve doğal olanı tercih edilmelidir.

İLGİLİ MAKALE  Karpuz gaz yapar mı?

Mide Gazı ve Kimyon

Kimyon, bir baharat olduğu için mideye iyi geldiği pek düşünülmez. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Kimyonun tohum halinin çiğnenerek tüketilmesi, midede ve vücutta biriken gazın daha kolay bir şekilde vücut dışına atılmasına yardım eder. Her şeyde olduğu gibi kimyonda da unutulmamalıdır ki; çokça tüketilmesi vücut için zararlı olabilir.

Mide Gazı ve Bal Kabağı

Mide gazı için doğal çözümlerden olan ve çok az bilinen bir yöntem ise doğal bal kabağı tüketmektir. Doğal bal kabağı yemek; midede gaz birikmesine engel olur, mide ve diğer sindirim sistemi organlarını rahatlatır.

Mide Gazı ve Laktoz

Süt ve süt ürünlerinde çokça bulunan laktoz, sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu sorunlardan ilki ise genellikle mide gazıdır. Bazı bireyler laktozlu ürünlere diğer kişilerden daha fazla hassasiyet gösterebilir. Bu da oluşacak mide gazı sorununu daha da artırır. Laktoz hassasiyeti ve mide gazı sorunu olan bireyler, süt ve süt ürünleri tüketirken laktozsuz ürünler tercih etmeye özen göstermelidirler.

Mide Gazı ve Yüksek Lifli Gıdalar

Normal yaşantımızda beslenirken bize oldukça masum görünen yüksek lifli gıdalar (Karnabahar, brokoli, şeftali, tam buğday, erik, elma, enginar, fasulye, kepek buğday vb.), oldukça fazla mide gazı yapma kapasitesine sahiptirler. Bu gıdaların üst üste ve çok fazlaca tüketilmemesi gerekir.

Mide Gazı ve Gazlı İçecekler

İsminden de anlaşılacağı üzere; gazlı içecek tüketimi mide gazı oluşumunu ciddi miktarlarda artırabilir. Bu da gaz sancısına yol açar. Ayrıca unutulmamalıdır ki; gazlı içeceklerin içinde bulunan bol miktarda şeker ve zararlı maddeler vücudun hiçbir sistemi için faydalı değildir.

Bebeklerde Mide Gazına Ne Neden Olur?

Öncelikle bilinmelidir ki; bebeklerde meydana gelen gaz, genellikle bir sorunu işaret etmez. Bu gaz, bebeklerin fizyolojik hayatının bir parçası olarak büyüyene kadar devam eder. Fakat bazen gaz sancısı olan bebeklerin huzursuzluğuna bir çare bulmak gerekebilir.

Bebeklerde Mide Gazına Ne İyi Gelir?

Anne sütü ile beslenen bir bebek ve mama ile beslenen bir bebek kıyaslandığında; anne sütü ile beslenen bebeğin gaz sancısının çok daha az olduğu gözlemlenebilir. Yani imkanlar el verdiği sürece bebeğin anne sütü ile beslenmesi gerekir.

Anne sütü ile beslenen bir bebeğe besin değerleri sütten geçer. Süte ise annenin yediği besinlerden geçer. Kısacası emziren bir anne, kendisine gaz yapan besinler tükettiğinde aynı şekilde bebekte de mide gazı oluşmasına neden olur. Annenin bu bilinç ile hareket edip gaz yapıcı besinlerden uzak durması gerekir.

Ayrıca yeni beslenen bir bebeğin beslenme sonrası hemen gazının çıkarılması da bebeklerde mide gazı sorununa iyi gelecektir.