Son dönemlerde televizyonda ve sosyal medyada en çok görülen kelimeler arasında yer alan, swift’in ne olduğunu pek çok kişi merak ediyor. Rusya ile Ukrayna savaşının çıkmasının ardından gündemin büyük bir çoğunluğu altına alınan konu üzerine, Rusya’nın swift kanalları üzerinden çıkarıldığı haberi geldi. Bu haberin ardından swift kanallarının ne olduğu en çok merak edilen konular arasında yerini aldı. Peki sahiden swift kanalı nedir, swift sistemi nasıl çalışır ve swift sistemi ne işe yarar?

Swift nedir?

Swift, yut içi ya da yurt dışı olmak üzere bankaların birbirleri arasında para transferini gerçekleştirdikleri transfer sisteminin adıdır. Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, Swift ile dünyada var olan tüm bankalar ile para transferi yapılan sistemdir.

Swift işlemi nasıl gerçekleştirilir?

Swift sistemi üzerinden para transferi yapabilmek için üç bankaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için, her bankanın swift koduna ihtiyaç vardır. Kod üzerinden gönderilen para transferi, ilk olarak aracı bankaya transfer olur. Akabinde aracı banka, para transferini diğer aracı bankaya teslim ederek para aktarım işlemi yapılmış olur.

Swift kodu nedir ne işe yarar?

Swift kodu, yurt içi ya da yurt dışı fark etmeksizin para transferi yapılacağı zaman bankaların para transferini gerçekleştirebilmeleri için ihtiyaç duydukları bir koddur. Açılımı Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği olan Swift sistemini döviz göndermek için kullanıldığı bir sistemdir. Döviz işleminin doğru şekilde devam edilebilmesi ve gönderilecek kişi de yanlışlık olmaması adına dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Swift kodu da tam olarak bunun üzerine çalışmaktadır. Swift kodu sayesinde, para transferi gerçekleştirilirken gerekli olan tüm bilgiler bu kod içerisinde yer alır. Bu yöntem aynı zamanda bankaların birbirleriyle kolay iletişim kurmasını da sağlamaktadır. Genellikle 11 hane ve büyük puntoların yer aldığı swift kodunda bazı durumlarda değişkenlik gösterilebilmektedir. Swift kodu ilk olarak bankayı tanımlayan 4 hane ile başlar, akabinde gelen 2 kod Ülkenin nerede bulunduğunu simgeler sonrasında gelen 2 hane ya da 4 haneli sayılar da bölgenin yerel kodunu simgelemektedir. Ancak bazı Ülkeler’de yerel kodun 3 olduğu durumlarda vardır. Herhangi bir sistem üzerinden swift kodu girmeniz istendiğinde boş kalan rakam yerine ‘X’ kullanılabilir.

İLGİLİ MAKALE  Milyonlarca EYT'li merakla bekliyor. 50 yaşında emeklilikte son durum

Swift sisteminden çıkarılmak ne demektir?

1973’te 15 ülke de bulunan 239 bankanın kurulumu ile başlayan SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication/ Dünya Bankalararası Finansal İletişim Topluluğu) ilk olarak Belçika’da kurulmuştur. Swift’in kuruluş amacı, para transferlerini en kolay hale getirebilmek ve oluşabilecek herhangi bir sorunun önüne geçebilmek için kurulmuştur. Yıllar geçtikçe kendini kanıtlayan bu kuruluşa, 200’ü aşkın ülkeden banka ve yatırımcılar üye oldu. Swift’in 25 üyeden oluşan yönetim kurulunda Rusya Merkezi Takas Kurumu Başkanı Eddie Astanin de yer almaktadır. Çıkan savaş sonrasında, savaşı başlatan Rusya’ya da Swift sisteminden veto geldi.  Swift sistemi Rusya’yı devre dışı bırakarak, ülkedeki güvenli para transferinin önünü kesti. Bu güvenli para sisteminin kesilmesi Rusya için büyük bir handikap oluşturdu, ülke genelindeki tüm ekonomik gelir ve giderlerin aksamına ve dişli çarkın dönmesinin önüne geçilmiş oldu. Rusya Merkez bankası, olası bir durum için kendi ekipleri tarafından ‘Mir’ adı verilen bir ödeme sistemi geliştirmişti. Fakat bu sistemi şuan sadece birkaç ülke kullanıyor. Dolayısıyla da her ülke de aktif olmadığı için, her ülkeyle parasal alışveriş yapılamayacak durumda bulunuyor. Merak edilen konu, diğer ülkelerin bu sistemi kabul edip etmemeleri konusunda. Savaşı başlatan Rusya’dan ticari bir beklentileri olan ülkeler para transferlerini gerçekleştirmek için Mir sistemini kabul edip, Rusya Merkez Bankasının kurduğu bu sisteminin gelişmesine katkı sağlayacaklar mı? İlerleyen günlerde bu sorunun cevabını bekliyor olacağız…