Yıllardan beri en çok merak edilen konulardan bir tanesi olan, yaşadığımız dünya haricinde başka dünyalar da yaşayan canlıların var olup olmadığıdır. Bu konuyla alakalı birbirinden farklı düşünceler varken, evrende kaç tane gezegen var sorusuna açıklık getireceğiz. Kainatın diğer bilinmeyen yüzünü görmek için haberin detaylarını okumayı unutmayın…
Evrende kaç gezegen var?
Kainat yani evren, uzay boşluğundan var olan her şeye verilen bir isimdir. Evrendeki gezegen sayıları da hala bilinmezliğini korurken, bu konuyla alakalı net bir sayı belirtmek bilim adamları tarafından da yapılamamakta. Fakat farazi olarak evrende var olduğu düşünülen 300 ile 500 milyar gezegen olabileceği düşünülüyor. Evrendeki gezegen sayısı hala daha bilinmekten güneş sisteminde 8 gezenin var olduğu biliniyor. Bu gezegenler; Güneş sisteminde Dünya, Satürn, Merkür, Jüpiter, Uranüs, Venüs, Mars ve Neptün. Daha önceki bilgilere gidildiğinde esasında 9 gezegen varmış ve bu gezegenin yüz ölçümü Avustralya kıtası kadar olan Plüton gezegeni, 2006 yılında gezegenler arasından çıkarılmış ve yeni adı Cüce Gezegen olarak değiştirilmiş.
Güneş sistemindeki gezegenlerin belli bir özelliği var mı?
- ☿ Merkür
- ♀ Venüs
- ⊕ Dünya
- ♂ Mars
- ♃ Jüpiter
- ♄ Satürn
- ♅ Uranüs
- ♆ Neptün
Merkür: Merkür’ün çapı 4.879,4 km, güneş sistemindeki en küçük gezendir. Bir diğer adı Utarit, aynı zamanda güneşe en yakın olan gezendir. Yörünge süresini 115 günde tamamlayan merkür, Güneşe uzaklığı 57.910.000 km’dir. Utarit, güneş sistemindeki en hızlı gezegendir. 2012 yılında yapılan sis ve buz izlerine rastlanmıştır. Yapılan o araştırmadan sonra çalışmalara devam eden NASA, daha canlı izine ulaşamamıştır.
Venüs: Atmosfer sıcaklığı ve yüzey gerginliği en yüksek gezegenler olan Venüs’ün 12.104 km’dir. Dünyaya en yakın gezegenlerden bir tanesi olan venüs’ün doğal uydularından biri aydır. Diğer uyduları da Callisto, Io, Triton ve Deimos’dur.
Dünya: İçerisinde yaşadığımız gezegen olan Dünya’nın şekli geoittir. Güneş sisteminde bilinen canlı yaşamı olan tek gezegendir. Güneş etrafındaki dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlamaktadır.
Mars: Merkür’den sonra en küçük gezegen olan Mars, Merih adıyla da bilinmektedir. 6.779 km çapa sahiptir.
Jüpiter: Sarı, kahverengi ve beyaz renkli olan jüpiter, güneş sistemindeki en büyük gezegendir. Diğer adları, Erendiz ve Müşteri olan Jüpiter’de bugüne kadar 79 tane doğal uydusunun var olduğu tespit edilmiştir. Tespit edilen bu doğal uyduların bazılarının adı Andrestea, Gannymede, Carme, İo ve Europa şeklindedir.
Satürn: Jüpiter’den en büyük gezegen olan Satürn’ün çapı, 116.460 km olup eski adı ise Zuhal’dir. En fazla doğal uyduya sahip olan Satürn’ün 81 tane doğal uydusu bulunmaktadır. En büyük uydusu Titan ve Satürn IV olarak bilinmektedir.
Uranüs: Dünyadan yaklaşık 15 bin kat büyük olmasıyla bilinir Uranüs. 1781 yılında keşfedilmiş ve 20. yüzyıla kadar George adını kullanmıştır. George isimli bu gezegenin çapı, 50.724 km’dir.
Neptün: Güneşe en uzak gezegen olmasıyla bilinen Neptün, uzaklığı sebebiyle çıplak gözle görmek mümkün değildir. En büyük uyduları Larissa ve Thalassa’dır. Sahip olduğu atmosferde büyük ölçüde helyum ve metan gazı bulunmaktadır.